III edycja

najlepsza przestrzeń publiczna


Otoczenie Międzynarodowego Centrum Kultury Nowy Teatr
Otoczenie Międzynarodowego Centrum Kultury Nowy Teatr
Otoczenie Międzynarodowego Centrum Kultury Nowy Teatr

adres: ul. Madalińskiego 10/16
projekt: architekci krajobrazu Karolina Samborska, Izabela Januszewicz, Łukasz Kowalski
inwestor:
Miasto st. Warszawa, Nowy Teatr

Piotr Fortuna Architekci, autorzy projektu modernizacji i adaptacji dawnej bazy MPO na centrum kultury i teatr, zachowali charakter placu postojowego, na którym kiedyś parkowały samochody i pługosolarki. To prawie pusta przestrzeń z betonu ze słupami ze stali po bokach, na których są rozciągnięte stalowe liny z oprawami oświetleniowymi. Przy projektowaniu aranżacji tego placu brali udział architekci krajobrazu. Ich dobór roślin i aranżacja zieleni jest zaskakująca. Rosną w długich i wąskich pasach lub kępkach. Wyglądają tak, jakby wyrosły same, w sposób naturalny i na dziko. Szpaler drzew odgradza parking od placu przeznaczonego tylko dla pieszych.
Maciej Czeredys z działu inwestycyjnego Nowego Teatru tak mówił o tej przestrzeni: „Strefa zewnętrzna ma charakter porowaty: w ogrodzeniu ławki, rozsuwane panele, wiele nowych wejść. Zależało nam na stworzeniu miejskiego siedliska. Przestrzeń jest raczej betonowa, co odpowiada jej użytkowemu charakterowi, ale w tym betonie pojawiają się wyglądające na przypadkowe rozcięcia, w których będzie pojawiać się roślinność kojarzona z chwastami. Roślinność ta będzie rozrastała się spontanicznie, będzie też dużo nowych drzew, krzewów, co ma zachęcać małe ptaki do przylatywania”.

Twoja przeglądarka jest nieaktualna!

Zaktualizuj swoją przeglądarkę aby poprawnie wyświetlić tę stronę.Zobacz jak to zrobić

×